Alles over Wassen

ALLES over wassen & vlekken

Wasvoorschriften zijn zeker belangrijk om even door te nemen voordat je jouw vieze kleding in de wasmachine gooit. Aan het wassen van kleding zitten namelijk best wat haken en ogen.

We weten wel dat donkere was bij donker moet en wit bij wit, maar waar moet je bijvoorbeeld op letten bij verschillende stoffen? Hoe krijg je vetvlekken er het best uit?

Waarom wassen mensen hun beddengoed met een tennisbal? In dit artikel lees je alles wat je moet en wilt weten over wasvoorschriften, wassen, vlekken, was tekens, wasmachines en andere handige tips.

Wastekens

Wastekens zijn een vereenvoudigde weergave van een bepaalde wasvoorschriften. Deze figuurtjes vind je terug op het label aan de binnenkant van een kledingstuk. Vaak spreekt het teken voor zich, maar er zijn  zeker een aantal tekens die je wel even uit je hoofd moet leren. Wanneer je nieuwe (dure) kleding koopt is het, naast het raadplegen van wastekens, ook handig om in de winkel na te vragen hoe het kledingstuk het beste te wassen. Hieronder staan alle tekens met uitleg in een pictogram weergegeven.

Wasvoorschriften per stof

Zoals hierboven al stond aangegeven is het aan te raden om de was te sorteren op kleur. Bijvoorbeeld een was met enkel donkere (zwarte) of witte kleding, of een was met enkel gekleurde kledingstukken.. Maar hoe zit het met stoffen? Hieronder vind je populaire en veel voorkomende stoffen inclusief tips en uitleg hoe deze het veiligst te wassen.

Katoen

Bijna elk kledingstuk bestaat uit of bevat de stof katoen. Katoen heeft geen moeilijke wasvoorschriften, maar heeft wel de neiging om snel te krimpen. Was je katoenen kleding daarom het liefst op 30 à 40 graden. Let ook goed op met kleuren: bij de eerste paar wasbeurten kan het kledingstuk afgeven. Wil je je witte, katoenen was echt wit houden? Zorg er dan voor dat de was alleen uit witte kledingstukken bestaat. Zelfs beige, pastel of heel lichtroze kan je witte was al een grauwe kleur geven.

Spijkerstof

Misschien heb je het al wel eens gehoord, maar het is niet goed om spijkerstof (ook wel denim) te wassen. Er zijn merken die zelfs claimen dat een spijkerbroek helemaal niet gewassen moet worden. Juist door het non-stop dragen en het verslijten van de stof krijgt je spijkerbroek karakter. Voor de mensen die hun broek wel weer fris willen hebben, is het verstandig om hem op een lage temperatuur en binnenstebuiten te wassen. Dit doe je om beschadigingen en vervaging te voorkomen. Hang je spijkerbroek niet op, maar laat hem liggend drogen. Hiermee voorkom je dat de rek of vorm eruit gaat.

Linnen

Linnen is de wat dunnere stof waarvan bijvoorbeeld je zakelijke overhemd of blouse is gemaakt. Een stof die vrij makkelijk in het onderhoud is en weinig wasvoorschriften heeft, alleen dat het niet hoger dan op 30 graden gewassen mag worden vanwege krimpgevaar. Strijk linnen altijd binnenstebuiten en niet hoger dan met 200 graden. Vaak hebben strijkijzers een speciale stand voor linnen kledingstukken. Het fijne aan linnen is dat het snel droogt. Hang je blouse aan een kledinghanger en hij droogt zo goed als kreukvrij op. Voorkom vouwen door hem dubbel te slaan op een droogrek.

Satijn

Satijn is een vrouwelijk stofje en zie je dan ook vaak terugkomen bij blouses en lingerie voor dames. In tegenstelling tot linnen is satijn een stof die je juist in de droger moet drogen om het mooiste resultaat te krijgen. Wassen kun je op 40 graden doen. Denk er wel aan dat satijn kwetsbaar is voor wasmiddel. Gebruik niet teveel om vlekken in je mooie blouse te voorkomen.

Leer

De trend die we al velen jaren zien en nog lang niet uit het modebeeld verdwijnt is het leer. Omdat aan leer vaak aan de hoge prijs is, zijn er veel imitatie leren, (ook wel “vegan” leer genoemd )producten op de markt die ontzettend populair zijn.

Helaas kun je zowel leer als  “vegan” leer niet wassen in de wasmachine. De wasvoorschriften hiervoor zijn een handwas op koud of lauw water. Voeg bij het water enkele paracetamol toe. Deze haalt de geur van zweet weg zonder dat je wasmiddel moet gebruiken. Het leer is namelijk moeilijk uit te spoelen en achtergebleven wasmiddelen tasten het leer aan.

Wol

Een wollen coltrui of wollen vest is een kledingstuk waar je voorzichtig mee moet omgaan. Zo voorzichtig dat wasmachines ook een speciale stand hebben voor wol. De wasvoorschriften voor wol zijn: wassen op een koud programma dat op een lage stand centrifugeert. Als wol nat wordt, is het vaak 4 keer zo zwaar. Door het extra gewicht is het ophangen van bijvoorbeeld een natte wollen trui niet goed voor de vorm. Het kledingstuk kan namelijk behoorlijk uitrekken. Leg je wollen kleding plat op een wasrekje om te laten drogen.

Als je je wollen kledingstukken samen met andere producten wast moet je goed opletten of er geen haakjes of knopjes aan zitten. Deze kunnen in wol blijven hangen en haaltjes vormen.

Kasjmier

Kasjmier komt niet zo vaak voor als linnen of katoen, maar heeft zeker duidelijke wasvoorschriften. Je mag deze stof namelijk alleen met de hand wassen. Denk eraan dat je niet te veel wasmiddel gebruikt, dit kan net als bij satijn kringen of vlekken veroorzaken. Een handige tip voor het drogen is om het kledingstuk eerste enkele keren in een handdoek te rollen. Daarna kun je het ophangen en verder laten opdrogen.

Wist je dat?.. Handige algemene wastips!

Wist je dat?.. Als je een tennisbal mee laat draaien wanneer je je beddengoed wast, deze beter gewassen wordt en netter uit de wasmachine komt? De rollende bal zorgt er tijdens het wassen voor dat je dekbedovertrek niet in een prop blijft, maar zich netjes verspreid door de trommel.

Wist je dat?.. Deze tennisbal net zo handig is bij het wassen van een gewatteerde jas? De tennisbal zorgt er net als bij het dekbed voor dat de jas niet gaat proppen en hierdoor de dons verdeeld blijft in de jas.

Wist je dat?.. Je alle kleding het beste binnenstebuiten kunt wassen? Dit beschermt de buitenkant en zorgt voor minder kleurverlies.

Wist je dat?.. Teveel wasmiddel ontzettend slecht is voor zowel de wasmachine als je kleding? Wanneer er teveel wasmiddel wordt toegevoegd kan de machine dit niet allemaal verwerken en wegspoelen. Zeepresten blijven over in je kleding en kunnen vlekken veroorzaken of de kleur aantasten.

Heb je per ongeluk wel te veel zeep gebruikt? Draai je was daarna dan een keer zonder wasmiddel toe te voegen. Er zal nog genoeg wasmiddel in de machine zitten om je was schoon te krijgen en lekker fris te laten ruiken.

Wist je dat?.. Ook al is je wasmachine een schoonmaakapparaat, hij zelf ook goed schoongemaakt moet worden? Voeg twee kopjes azijn toe en laat hem op een kort programma draaien (zonder kleding). Azijn verwijderd zeepresten, nare geurtjes en reinigt de wasmachine in het algemeen.

Wist je dat?.. Azijn ook een perfect goedje is om zweetlucht uit kleding te verwijderen. Daarnaast is een klein scheutje witte azijn toevoegen bij de wasverzachter een goede manier om kleding te beschermen tegen wasmiddel.

Wist je dat?.. Wasmiddel goed gebruikt kan worden bij een koude was en waspoeder beter is voor een hete was.

Wist je dat?.. Je kleding niet helemaal hoeft te wassen om geurtjes te verwijderen? We kennen het allemaal wel: heb je die mooie nieuwe zwarte broek aan naar een feestje en stinkt hij na die avond naar etenslucht. Meteen weer wassen is zonde voor de kleur, maar gelukkig is dat ook niet nodig om de geur weg te halen. Doe je kledingstuk in de droger en klaar (controleer wel eerst de wasvoorschriften of het kledingstuk in de droger mag!). Ook buiten laten luchten als er veel wind staat is een goede optie.


Wasvoorschriften voor het wassen van Bh’s

 BH's hebben speciale wasvoorschriften. Door vaak kleine details, fijne stoffen, beugels en gevormde pads zijn niet alle BH's geschikt om mee te wassen met de gewone was. Daarom zijn hier alle wasvoorschriften opgesomd die je moet weten voor het wassen van een BH.

 • Dat het wassen van je BH's in een wasmachine slecht is, is tegenwoordig niet meer van toepassing. Vooral de beugelbh's kunnen gemakkelijk meedraaien met een fijne was. Een BH met (veel) vulling moet wel met de handwas gewassen worden om vervorming van de BH te voorkomen. Lees voor het gebruik dus goed de wasvoorschriften.
 • Ook BH's zijn het best op kleur te wassen. Net als een shirt of broek kunnen ze afgeven en dat zou zonde zijn.
 • Stop je BH nooit in de wasdroger. Dit maakt zowel de stof als de padding in de BH kapot. Een BH drogen kun je het beste doen door hem over een wasrek te hangen. Hang hem niet aan het uiteinde bij de sluiting vast. Dit kan de rek aantasten.
 • Gebruik voor je BH's altijd een speciaal waszakje. Dit zorgt ervoor dat je BH zeker weten mooi blijft en dat hij ook andere kleding niet kan beschadigen.
 • Je BH's met de hand wassen is nog altijd het best. Leg de BH's ongeveer vijf minuten te weken in lauw water met een klein beetje fijn wasmiddel. Spoel de BH's één voor één uit met lauw en daarna koud water.

Handige schoonmaaktips voor schoenen

We kennen allemaal wel het moment dat onze favoriete witte sneakers steeds minder wit worden. Toch betekent dit niet het einde, want met enkele handige tips en wasvoorschriften heb je zo je sneakers weer als nieuw.

 1. Sommige witte sneakers kun je wassen in de wasmachine. Doe ze in een kussensloop om ze te beschermen en was ze op een rustig programma. Voeg een klein beetje wasmiddel toe en je schoenen zijn weer zo goed als nieuw. Daarnaast ruiken ze ook nog eens lekker!
 2. Om de zweetlucht in je sneakerste voorkomen is talkpoeder een handig middeltje. Doe wat talkpoeder in je schoen en voorkom naast een zweetlucht ook het afgeven van de kleur van je  sokken.
 3. Sneakers kunnen wel tegen een stootje. Poets met witte tandpasta en een tandenborstel vieze plekjes bij de naden weg. Helpt witte tandpasta niet? Ga dan voor een schuurmiddel als Cif. Pas wel op dat je stof niet verkleurt.

Vlekkenverwijderaar: Hoe verwijder je de meest hardnekkige vlekken?

Vaak genoeg hoor je nog bij fruit- of vetvlekken dat die niet meer uit je kleding gaan. Onzin! Er zijn genoeg huis-tuin-en-keukentrucs, buiten de wasvoorschriften om, die meest hardnekkige vlekken alsnog te verwijderen. Deze werken vaak nog beter dan een goede sessie in een wasmachine. De belangrijkste tip is dat wrijven de vlek vaak alleen maar erger maakt. Deppen met warm of heet water werkt het best. Daarnaast is het raadzaam om direct te reageren na het ontstaan van de vlek. Wanneer de vlek is opgedroogd is het namelijk veel moeilijker om deze te verwijderen. Bij sommige hardnekkige vlekken is meer nodig dan alleen warm water:

Vetvlekken

 1. Afwasmiddel
  In afwasmiddel zitten stoffen die vet verwijderen. Dep met een doekje op de vlek, laat even intrekken en draai het kledingstuk vervolgens gewoon mee met was
  2. Tandpasta
  Smeer tandpasta op de vlek en laat dit opdrogen. Spoel de opgedroogde tandpasta weg en laat het kledingstuk meedraaien met de normale was. Weg is de vlek!
  3. Talkpoeder
  Zijn er tijdens het koken allemaal kleine vetspetters op je blouse gekomen? Strooi hier talkpoeder overheen. Laat dit een nachtje liggen en was hem vervolgens mee met de normale was.
  4. Strijkbout
  Deze truc is voor zowel kleding als voor meubels een goede oplossing. Een goed voorbeeld is het verwijderen van kaarsvet. Als er kaarsvet op uw meubel zit, leg hier een servet overheen en strijk de servet met ongeveer 100 graden. De servet neemt al het vet op en weg is de vlek.

Fruitvlekken

Allereerst is het goed de resten van bijvoorbeeld het vruchtvlees te verwijderen tot alleen de vlek overblijft.


 1. Ammonia
  Was de vlekken met water en ammonia en de fruitvlekken zullen verdwijnen.
  2. Citroenzuur
  Fruit bestrijden met fruit. Giet het citroenzuur over de vlekken heen en zie de fruitvlekken langzaam verdwijnen.
  3. Kokend water
  Wanneer de vlek nog vochtig is, is kokend water een heel goed middel. Giet voldoende water uit de waterkoker over de vlek en zie hem langzaam verdwijnen

Rode wijn

Voor rode wijn zijn er meerdere tips en trucs, maar er is er wat mij betreft maar één die rode wijn laat verdwijnen als sneeuw voor de zon. Is er rode wijn gevallen over de bank, het kleed of kleding? Reageer direct en bestrijdt de vlek met zout en spa-rood. De koolzuur in combinatie met zout is de beste remedie.

Bloed

 1. Melk
  De makkelijkste en beste truc voor bloedvlekken is melk. Was je kledingstuk niet in water maar in een laagje melk. Bloed verdwijnt direct.
  2. Ascorbinezuur
  Dit is vloeibare vitamine C die te koop is bij een drogist of apotheek. Meng dit met lauw water en laat je kleding met vlek hier in weken.
  3. Shampoo
  In plaats van wasmiddel schijnt shampoo juist een effectief een goedje te zijn dat bloedvlekken uit stoffen krijgt. Denk er wel aan dat je geen anti-roos of blekende shampoo voor blond haar gebruikt, dit kan de kleur van je kleding aantasten.

Deodorantvlekken

Iedereen heeft wel eens last gehad van witte deodorantvlekken op zijn of haar kleding. De vlek er snel uitwrijven met water heeft geen zin. Wrijf met een panty over de vlek en de deovlekken zullen verdwijnen.

Teer

Deze vlek lijkt vaak onmogelijk uit je kleding te krijgen, maar er is wel degelijk een oplossing. Gebruik namelijk gewoon boter of vloeibare margarine. Wrijf dit in de vlek en laat het even intrekken. Dit zorgt ervoor dat de vlek verdwijnt. Leg daarna een servet op de vetvlek en strijk deze met een niet al te hete strijkbout. Het resultaat: ook je margarinevlek is verdwenen!